miercuri, 4 mai 2011

Cozonac super bun la masina de paine


Ma declar un mare fan al masinii de facut paine. Nu numai ca iti poti pregati la tine acasa paine pe gustul tau, mai alba, mai neagra, cu seminte, fara seminte, cu masline, cu coaja crocanta sau nu, mai rumena sau mai putin rumena si descrierile pot continua (cei care au deja in dotare o astfel de masina stiu despre ce vorbesc), dar cu ajutorul ei poti face si deliciosul cozonac, de care ma declar dependenta, la sarbatori, dar si cu alte ocazii mai mult sau mai putin speciale.
Pana am gasit o reteta buna pentru cozonac la masina de facut paine, a durat ceva si am experimentat de mai multe ori, pana am ajuns la aceasta pe care o voi prezenta in continuare.
Mie mi-au iesit 3 cozonaci, potriviti ca marime si suficienti pentru masa de Paste de anul acesta, la care au fost prezenti: doi bravi soldati (in traducere, 2 cozonaci in tavile specifice lor) si un rotofei (unul copt intr-o tava rotunda).


Ingrediente scrise in ordinea in care se pun in masina de paine:
5 oua
250 g unt topit
400 ml lapte
20 linguri zahar
un praf de sare
2 plicuri zahar vanilat
coaja de la o jumatate de lamaie
1 kg si 400 g faina buna pentru cozonac (eu folosesc Pambac de cand mi-a recomandat o buna prietena, Ruxandra)
2 pachetele de 25 g drojdie
Pentru umplutura:
5 albusuri
400 g nuca macinata
esenta de rom
esenta de migdale (imi place mie foarte mult, de aceea o folosesc la majoritatea deserturilor care trebuie aromate)
3 linguri cacao
5 linguri zahar

Mod de preparare
In primul rand, am topit untul.
Apoi am inceput sa pun ingredientele in cuva masinii de paine. Am pus ouale, untul topit, laptele.
Am continuat cu zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat si faina.
Ultimul ingredient este drojdia maruntita cu mana.
Am setat masina de paine la programul pentru aluat de pizza si i-am dat drumul la framantat. Fiind cantitate mare, am mai intervenit eu cu o lingura sa omogenizez aluatul.
Si pentru ca aluatul sa fie bine framantat, am mai pus masina de paine inca o data la programul de framantare pentru aluat. Atentie! Am lasat 25 de minute cat dureaza framantarea la masina mea, am oprit-o si am mai programat-o inca o data, dupa care am si lasat-o la dospit putin, in jur de 15 minute, ca sa nu dea pe-afara din cuva, fiind cantitatea de doua ori mai mare decat are ea capacitatea. Apoi am scos aluatul si l-am pus la dospit inca vreo 40 de minute, intr-un castron mai mare, acoperit cu un servet si lasat langa o sursa de caldura(aragazul).
Intre timp, am pregatit umplutura. Am batut spuma albusurile ramase de la crema de mini-eclere "minunate". Am adaugat zaharul, nuca macinata si cacaua.
Dupa ce a crescut aluatul, mi-am uns mainile cu ulei si l-am impartit in trei parti egale. La fel am procedat si cu umplutura.
Primele doua le-am intins separat pe masa de bucatarie unsa in prealabil cu ulei. Apoi am pus la mijloc umplutra.
Am rulat si i-am pus in tava. I-am uns cu ou batut cu lapte (pentru cei trei cozonaci am folosit 2 oua si 100 ml lapte) si am presarat mac.

Cea de-a treia bucata de aluat, am impartit-o in doua. Le-am intins si le-am uns cu umplutura.
Le-am rulat si apoi le-am rasucit.
Am pus apoi coronita intr-o tava rotunda, am uns-o cu ou si am presarat mac.
Am pus la copt cozonacii, pe rand, dupa ce i-am mai lasat 10 minute sa creasca in tava. Iata cum au iesit.

Si cei trei "frati" cozonaci...

19 comentarii:

  1. cozonacii arata absolut minunat!! ai putea sa imi spui ce masina de paine folosesti? Intreb pentru ca vreau sa imi cumpar si eu una si ma intereseaza in primul rand sa mi faca aluat de cozonac.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Dal!
      Folosesc o masina de paine Moulinex de 1,5 kg, modelul acela cu 2 palete de framantat aluatul. Am cumparat-o in urma cu 3 ani si vreau sa-ti spun ca o folosesc frecvent la facut paine si la framantat aluaturi. Am avut totusi o problema cu ea si a trebuit sa schimbam cuva, dar din fericire era inca in garantie. Am inteles ca aceasta ar fi fost o hiba a lor. In fine, probabil ca la modelele mai performante din prezent au rezolvat problema.

      Ștergere
  2. Mie nu mi-a crescut deloc la dospit. Acum i-am bagat la cuptor sa vad daca iese ceva din ei pana la urma :(((((

    RăspundețiȘtergere
  3. reteta nu e stralucita....gust ok.....de crescut...sufletul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru Anonim,

      daca nu ti-a crescut cozonacul inseamna ca a fost o problema cu drojdia, nu era foarte proaspata sau a fost tinuta in conditii improprii ca temperatura, poate chiar si la magazin.
      In privinta cozonacului, eu asa il fac de cativa ani si de fiecare data imi iese, drept dovada pozele. Asa cum am scris si in postarea initiala, am incercat mai multe retete de cozonac la masina de paine, iar intr-un final, aceasta s-a dovedit a fi cea mai buna.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Se poate face cozonac la masina de pâine cu programul de framantare si cu cel de coacere a masinii?

      Ștergere
  4. pentru ca cozonacii sa creasca frumos cerneti faina chiar si de 2 ori iar in timpul cresterii in tava nu trebuie lasat geamul deschis.ingredientele trebuie adaugate cu mare atentie si cat se poate de proaspete :) eu stiu aceste secrete de la bunicuta mea care este din Bucovina

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim pentru reteta. Excelent! Cei mai buni cozonaci pe care i-am mancat vreodata :) Mic secret pentru cei cu masina de paine am pus de 2 ori pe programul de aluat de paine. Asa garantat aluatul va creste. Ne-au iesit 3 cozonaci mari si guuuustoooosi. Craciun Fericit!



    RăspundețiȘtergere
  6. Am facut reteta anul trecut au iesit excelenti o fac si anul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  7. chiar e cea mai buna reteta de cozonaci pentru masina de facut paine,ies buni si umflati...am facut de paste,o sa fac acum iarasi.

    RăspundețiȘtergere
  8. eu am moulinex de un kg si as vrea sa incerc!ce ma sfatuiti sa fac?cum sa adaptez reteta?

    RăspundețiȘtergere
  9. eu am moulinex de un kg si as vrea sa incerc!ce ma sfatuiti sa fac?cum sa adaptez reteta?

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna,
    Ca sa nu ai parte de surprize, te sfatuiesc sa reduci cantitatile de la ingrediente la jumatate si sa-i pui la framantat in doua transe, dupa care sa pui cele doua aluaturi intr-un castron mai mare la crescut, langa o sursa de caldura, asta daca vrei sa-ti iasa fix cantitatea obtinuta de mine. Daca nu, redu la jumatate, fa o singura transa si vei obtine 2 cozonaci mai mici (depinde si in ce tavi ii vei coace).
    Spor!

    RăspundețiȘtergere
  11. Va rog sa-mi scrieti si o reteta de paine ca niciodata nu mi- a reusit. Am facut doar cozonac la masina de paine��.

    RăspundețiȘtergere
  12. Fa proasto,din exprimarea ta,se crede ca acei cozonaci au fost FACUTI la masina de paine,nu doar framantati,ca esti tu puturoasa sa-i framanti la mana.Cand postezi cozonac la masina de pane,acesta trebuie facut cap-coada la masina de paine,nu la cuptor,gospodina pulii mele!

    RăspundețiȘtergere
  13. Burtosule esti si prost si prost crescut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corecta constatarea anonimului, dar e putin spus. Se pare ca parintii burtosului au fost serios implicati...

      Ștergere